Harmadikszem,Homlokcsakra


Színe: indigó. Eleme: az idő. Helye a homlok közepe. Kapcsolódó testrészek: arc, szem, orr, kisagy, központi idegrendszer. Endokrinmirigy: agyalapi mirigy, hypofizis, a hormonrendszer karmestere. Életfeladata: Szeretet, mely túlterjed az emberi szereteten, és minden életet átölel, minden élet védelméről és gondoskodásáról szól. Harmonikus működés: karizmatikus, erősen intuitív, jó tanulási képességek, jó emlékezet. Túlműködés: Nagyon logikus, dogmatikus, tekintélyelvű, arrogáns, túlzott racionalizmus, materializmus. Alulműködik: Fél a sikertől, alacsonyra állítja a mércét, feledékeny, butaság, tanulási nehézség, hallucináció. Testi betegség: Kapcsolódó testrészek betegségei, fejfájás, csökkent látás. Túlműködésnél: sárga. Alulműködésnél: lila. 

 Harmonizáló kép: éjszakai csillagos ég látványa.

A homlok - és a koronacsakránk létezésünk egyik nagyon fontos momentumát felügyelik. Ők felelősek az intuícióinkért, a megmagyarázhatatlan, de mégis biztonságos vezetőnkért. 

Ugyanakkor a homlok- és a koronacsakránk rendkívül fontos a stressz kezelésében, hiszen a stressz a fejben keletkezik. A felesleges aggodalmaink ingerültté tesznek, ám ha rendszeresen foglalkozunk a két legfelső csakránkkal, megőrizhetjük lelki egyensúlyunkat. A klasszikus hindu felfogás szerint a homlokcsakra a lélek székhelye, vezérli a koncentrációt, az intuíciót és a meditatív képességeket. A harmadik szem irányítja a nevetést, a homlokcsakra egyik legfontosabb feladata az, hogy tudjunk nevetni magunkon. 

Homlokcsakra 
Elhelyezkedése: a szemöldökök között.
Érzékelése: "a hatodik érzék".
Színe: ibolya, de bíbor is (indigókék). 
Mantrája: om. 
Megerősítése: Én vagyok. Felelős vagyok az életemért. 
Tanulási feladata: vállalni a felelősséget saját magunkért.
Illóolaja: jázmin, muskotályzsálya, pacsuli. 

A csakrához a 35-42 életévek tartoznak, ez az életközepi válság tipikus korszaka, amikor hirtelen felvetődik az élet értelmének kérdése. A homlokcsakra hatására ekkor többnyire új értékeket fedezünk fel. Követni intuícióinkat, és nevetve járni utunkon, ezt üzeni ez a csakra! 

A homlokcsakra betegségei 

*A homlokcsakra minden zavarát a hiányzó belátás és felismerés, valamint a zavaros érzékelés jelzi.

- Fejfájás: Gyakran utal arra, hogy nem akarunk az intuíciónkra hallgatni. 
Látászavarok: A szem problémái arra utalnak, hogy valamit nem akarunk látni vagy belátni. 
Távollátás: erőteljesebben kell foglalkozni a hozzánk közel eső dolgokkal. A távollátó el akar menekülni a jelenből a jövőbe.
- Rövidlátás: Arra utal, céljainkat fontos szem előtt tartani és belső képeket alkotni.
Kötőhártya-gyulladás: Az ember legszívesebben behunyná a szemét valami előtt.
- Zöld hályog: Gyakran olyanoknál alakul ki, akik belső szenvedésk miatt megkeménykedtek, és együttérzésük alig működik.
- Szürke hályog: Olyanoknál alakul ki, akik félnek a jövőtől, és ezért mindent sötéten látnak. Az érintett nem tud megnyílni a fénynek.
- Migrén: Viszonylag gyakori, a beteg szeretne tetszeni, de csak a kívülről jövő hangokat hallgatja meg, ahelyett hogy befelé figyelne.
- Melléküreg-problémák: Ilyenkor a fejet kell megtisztítani, ehhez hozzátartozik az is, hogy sírással tisztítsuk ki érzelmeinket.

A homlokcsakra erősítése: 
Edzd intuíciódat! 
Ne pánikkal reagálj a problémákra! 
Várj és hallgasd meg a belső hangod! 
Tanulj a hibáidból! 
Viselj indigókék vagy ibolyaszín ruhát és használj ilyen színű ágyneműt! 


Gyakorlat a homlokcsakra erősítésére.

Gyertyameditáció 

A szép meditációs gyakorlatot elsötétített szobában érdemes végezni. 
Gondoskodj olyan színű gyertyáról, amilyen tetszik neked, de választhatsz ibolyaszínűt is. 
Ajánlatos a szobát illóolajos lámpával jázminillattal megtölteni. 

1. Gyújtsd meg a gyertyát, és ülj le kényelmesen vele szemben olyan ülésben, amely egyenesen tartja a gerincedet. A gyertya lángja nagyjából szemmagasságba kerüljön! 
2. Hunyd le a szemed, és összpontosíts a homlokcsakrádra! 
3. Ha már ez sikerült, nyisd ki a szemed, és nézd mereven a gyertya lángját! 
4. Tartsd a figyelmedet a homlokcsakrádon, és képzeld el, hogy egy kis fénysugár indul ki belőle, amely összeolvad a gyertya fényével. - Megjegyzés: A gyakorlatot végezheted teljesen nyitott, vagy félig lehunyt szemmel is. Az utóbbi kellemesebb élmény.

A világ hajnala óta fonódik egybe sötétség és fény, hogy elhozzák nekünk a tudatosság legnagyobb ajándékát a látás képességét. A látáshoz köthető csakránk a homlokcskra, más néven a harmadik szem, amely a képzelőerőért és a víziókért is felelős.