Korona csakra


Színe: fehér, arany, ibolyakék. Eleme: a fény. A fejtetőn található / kutacs. Kapcsolódó testrészek: nagyagy, koponya, agykéreg. Életfeladata: Isteni eredetünk megtapasztalása, isteni tudat, tökéletes lét, egységérzet. Egységesít a spirituális és a fizikai között. Harmonikus működés: Vonzó, kisugárzó személyiség, nyugalom, harmónia van körülötte. Túlműködik: Elmebaj, mániás depresszió, zavart szexualitás, frusztrált, nem létező erőt tulajdonít magának. Alulműködik: Állandóan kimerült, hezitál, nem érzi, hogy valahová tartozna, bizonytalanság, céltalanság, halálfélelem, értelmetlen életérzés, felszínesség, kicsinyesség.Túlműködésnél: kék, türkiz. Alulműködésnél: fehér, ibolya.

 Harmonizáló kép: magas hegyek, havas hegycsúcs, a határtalan tér érzése. 

A koronacsakra a csakrarendszer legmagasabb minősége, a hetedik síkja, európai szóhasználattal talán a hetedik mennyország elnevezéssel rokonítható.

Az abszolút szabadság tudati állapotát jelképezi, ezen a síkon az ember felszabadult, mivel már nem létezik számára morális értékelés. A koronacsakra arra tanít meg, hogy annál könnyebb az életünk, minél több ítélkezést hagyunk el és minél magasabb a tudatunk szintje. Fenn, a koronacsakrában

A legmagasabban fejlett tudatot szimbolizálja, az univerzális tudat síkja, olyan sík, amelyet csak nagyon kevés ember ér el. A buddhista felfogás szerint mégis minden ember - sok-sok élet után - eléri egyszer ezt a szintet. Ehhez a szinthez már nem tartoznak képek, mégis vannak kapcsolódó képi ábrázolások, ilyen például a szentek glóriája, ezt a nyitott koronacsakra sugárzásának tekinthetjük.

A koronacsakra minden kultúrában azzal a fénnyel függ össze, amely egyszerre rezgés és anyag. Ezt a fénysíkot mindenkinek magának kell elérnie. A koronacsakra szintjén már nem félünk felelősséget vállalni a saját életünkért, és megbízunk belső hangunkban, intuíciónkban. Fiziológiai kapcsolódások.A koronacsakrához tartozó epifízist, azaz tobozmirigyet a lélek székhelyének is tekintették, öregkorra elmeszesedik. A viszonylag ismeretlen mirigy többek között egyfajta belső óraként működik, összefügg a szexualitással, a testi növekedéssel, a vérnyomással, az immunrendszer működésével, szabályozza a hangulatot és a daganatok növekedését. A tobozmirigy az egyetlen belső elválasztású mirigy, amely egyetlen részből áll és csak egyetlen hormonja ismert. A koronacsakra betegségei. A többi csakrával ellentétben a koronacsakra problémái ritkán okoznak klasszikus betegségtüneteket. Az itt fellépő zavarok inkább pszichózisban és különféle személyiségváltozásokban nyilvánulnak meg. A legtöbb embernek nyugalmi állapotban van a koronacsakrája. Problémák akkor lépnek fel, ha aktiválják, és nem ennek megfelelően viselkednek.

Testi problémák 

- Parkinson-kór: ennél a betegségnél hiányzik a dopamin, egy neuroátviteli anyag, ami pedig a végtagok remegéséhez és megmerevedéséhez vezet. A betegség okát még nem ismerik. Az ezoterikusok, különösen a teozófusok szerint ezeknél a betegeknél teljesen zárt a koronacsakra, a gyökércsakra viszont teljesen nyitott. Ez magyarázná a betegség funkcióját, vagyis azt, hogy a betegeknek nincsenek belső képei, és teljesen a külvilág segítségére vannak utalva. 

Lelki problémák

 A koronacsakra pszichológiai témája arról szól, 
hogy nem szabad feladni a reményt, és álmainkat követnünk kell! 

- Dementia: elmegyengeség, különösen időskori elbutulás formájában lép fel az agy sorvadása miatt. Ezt jelentős emlékezetvesztés követi, amely a racionális gondolkodás és ítélőképesség lassú, de állandó gyengülésével, regressziójával jár. Az hogy a beteg ismét olyan lesz, mint egy kisgyerek, arra utal, hogy a belső gyermekének kellett volna több teret engednie. 
- Alzheimer-kór: hasonló a dementiához, ez is a belső gyermek háttérbe szorításáról szól. 
Depresszió: arra vezethető vissza, hogy a koronacsakrát aktiválták, de nem tudnak bánni az energiájával. A veszteség okozta depresszió esetében fontos megtartani a koronacsakra képi energiáit (jövőképet).
Epilepszia: ezoterikus és jógakörökben úgy vélik, hogy ha a korona és a köldökcsakra túlságosan nyitva van, epilepsziához vezethet. 

A koronacsakra erősítése 
Meditáció
Vizualizálj szivárványt vagy bíborszínt. 
Képzeld el a jövőt! 
Keress magadnak szellemi tanítókat!