Sex-Szakrális csakra


Színe: narancs. Eleme: víz. A nemi szervek és a köldök között található. Kapcsolódó testrészek: gerincoszlop keresztcsonti szakasza, medence, nemi szervek, vese, hólyag, nyirokfolyadék, kiválasztás, női ciklusok Endokrin mirigy: ivarmrigyek. Hormon: tesztoszteron, ösztrogén, progreszteron Ezen a vivőeszközön keresztül nyilvánul meg érzelmi életünk, a másik nemmel való kapcsolatunk, kreativitásunk. 

Életfeladata: Alkotás, a teremtő energia felhasználásával. 

Harmonikus működés: Bízik önmagában és másokban, kimutatja érzéseit, lelkes, érzelem gazdag, kreatív ember. Életében a szerelem az érzékiség a megfelelő helyen van. Túl működik: Érzelmileg kiegyensúlyozatlan, befolyásolható, szexuálisan túlfűtött. Alul működik: Szex elfojtása, visszafogott érzelmek, ridegség, önbizalom hiánya, túl szigorú önmagához, ok nélküli bűntudat. Testi betegség: Kapcsolódó testrészek betegségei, derékfájás, frigiditás, impotencia. 

Harmonizáló kép: vízparti séta, úszás, forrásvíz, holdfény. 

Alulműködésnél: narancs Túlműködésnél: kék.Keresztcsonti, Szakrális vagy Szex/Nemi csakrának is hívják. Elhelyezkedése: köldök és a farokcsont között félúton helyezkedik el (köldök alatt kb. 2 újnyira). Ez a csakra egy picit gyorsabban örvénylik, mint a vörös gyökércsakra. 

Színe: ragyogó narancssárga
Tanulási feladata: Az odaadás, belebocsátkozás valamibe.

A gyökércsakra szintjén az "én" állt a középpontban, míg a második csakra szintjén az ember a másik felé fordul. Itt már a szociális kapcsolatok is fontosak. A szexcsakra tipikus témái a féltékenység, az ingázás a szabadság és a kötöttség között, a szenvedély kezelése. Ha ez a csakra jól működik, akkor elősegíti azt, hogy szexuális és testi örömöt kapjunk, illetve adjunk át. Amennyiben a testeddel kapcsolatban aggodalmaid vannak vagy stresszes vagy, akkor ez a csakra zsugorodni kezd, és szennyezetté válik. Emiatt fáradtságot és csüggedtséget érezhetünk. Viszont ha túl sokat foglalkozunk a testünkkel, akkor túlméreteződik a csakra és szintén szennyezetté válik.

A szexcsakra, mint a víz elem kifejeződése, arra tanít bennünket, 
hogy a pénz áramlani szeret, nem pedig megakadni.

Blokk a szexcsakrában: feszült viszony a másik nemmel, szexuális vágyak kényszerű kielégítése vagy elfojtása, visszafogott érzelmek, ridegség, önbizalomhiány, a hozzá tartozó testrészekkel kapcsolatos zavarok.

Pozitív megerősítések: Közeledem másokhoz. Kinyilvánítom szükségleteimet.
Saját testünk szeretete a feltétele annak, hogy szeretni tudjuk a másik ember testét is!

A szexcsakra zavaraira visszavezethető néhány fizikai betegség, probléma:

Bélgörcsök: Felfúvódáshoz és székrekedéshez vezetnek. Gyakran egy nem kívánt függőség következménye. Kapcsolaton belül az elnyomott neheztelés okozhat bélgörcsöket. A bélgörcs testi szinten fejezi ki a kapcsolat görcsét. A bűzös gázok távolságot teremtenek.
- Felfúvódás: Arra utalhat, hogy az érintett érzelmileg erjed, forrong. Sokszor egy ki nem mondott kapcsolati konfliktusról van szó. Ha tisztázza a kapcsolatát és félelem nélkül kifejezi szükségleteit, sok esetben megszűnik a felfúvódás.
- Hereproblémák: A férfi szexualitástól való félelmére utal. A szexuális szükségletek és azok őszinte kifejezése a fontos, melyet a partnerrel együtt őszintén meg kell beszélni. Fontos hogy a nő szeretettel és megértéssel hallgassa végig a férfit és közösen jussanak olyan kompromisszumokra, ami mindkét fél számára elfogadható.
Hízás: Az altesten felgyülemlő zsírpárnák védőpáncélt képeznek, amely a szexualitás elleni, többnyire tudattalan védekezést jelent. Ebben az esetben is a szexualitás iránti saját igény és a gyöngédség iránti szükségleten érdemes meditálni.
- Méhmióma: Jelentheti azt is, hogy a belső gyermeket kell táplálni. A szexualitásnak csak akkor lehet örülni, és energiáit alkotóan átalakítani, ha a belső gyermek már él.
- Méhproblémák: Az érintett gyakran tudattalanul vágyik gyermekre vagy fél saját termékenységétől. Mindkét ok gátolja a szexcsakra energiáinak áramlását.
- Petefészekciszta: A be nem gyógyult érzelmi sérülések visszatartják a női energiákat, s így az életerőt is. A sérelmek feldolgozása, elengedése, önmagunk és a párunknak való megbocsátás által újra megindul az egészséges energiaáramlás.

Általános tanácsok a szexcsakra harmonizálásához: 
A kapcsolati problémákat nyíltan beszéld meg a társaddal, és lehetőség szerint közösen oldjátok meg. 
Egyértelműen jelöld ki a határaidat. 
Meditálj a női és férfi oldalról 
Viselj narancsszínű alsóneműt 

Ha túl aktív a szexcsakra: 
Végezz rendszeresen a csakrához tartozó meditációs és légzőgyakorlatokat. 
Sportolj. 
Vegyél részt pszichoterápián, vagy jelentkezz egy önsegítő/önismereti csoportba. 

Ha túl passzív a szexcsakra: 
Végezz rendszeresen a csakrához tartozó testgyakorlatokat. 
Vegyél részt pszichoterápián, vagy jelentkezz egy önsegítő/önismereti csoportba.