Torokcsakra


Színe: türkizkék. Eleme: az éter. Nyaktőnél található. Kapcsolódó testrészek: gerincoszlopon a csakra helyének megfelelő szakasz, nyak, torok, légcső, hörgők, tüdő felső része, nyelőcső, hangképző szervek, mandulák, fülek, állkapocs, felső végtag. Endokrinmirigy: pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy. Hormonok: tiroxin, parathormon, calcitonin. Életfeladata: Felelősségvállalás a tetteinkért, a kapcsolatteremtés, itt valósul meg a szó teremtő hatalma. Harmonikus működés: Jól kommunikál, elégedett, könnyen kifejezi magát, független, nyitott, őszinte. Túlműködik: túlságosan bőbeszédű, üres fecsegés, önelégült, arrogáns, mások manipulálása, hazudozás, minden áron erősnek mutatja magát. Alulműködik: húzódozik az önkifejezéstől, önbizalom hiány, megbízhatatlan, nézeteiben nem állhatatos, megfelelni vágyás másoknak, félelem, hogy mit gondolnak rólunk, gombócérzés a torokban. Testi betegség: Kapcsolódó testrészek betegségei, fülzúgás, hallászavar, pajzsmirigy okozta betegségek.Túlműködik: narancs. Alulműködik: türkiz. 

Harmonizáló kép: kék ég látványa 

Elhelyezkedése: az ádámcsutka területén található.
Színe: égszínkék 
Tanulási feladata: Az őszinte kommunikáció, igazmondás. 

A torokcsakra fő témái az önfegyelem és a kommunikáció. 
A régit elengedjük, és helyet adunk az újnak. 
A torokcsakra zavarával küszködőknek pontosan ez megy nehezen. 

A kommunikációval, önkifejezéssel és a hangban megnyilvánuló kreativitással áll kapcsolatban. Nem hétköznapi cseverészésről van szó, hanem céltudatos gondolkodásról és beszédről, a személyes önkifejezésről, amely nem mentes a felelősségérzettől sem. A hangon kívül a hallás is ehhez a csakrához kapcsolódik. Nemcsak a szavakat kell meghallanunk, hanem a mögöttük rejlő üzenetet is. A torokcsakra egyik fő gyakorlata a hallgatás, hiszen csak akkor tudunk őszintén kommunikálni, ha meghallgatjuk magunkat és másokat, amihez csendre van szükségünk. Megtanulhatunk hallgatni belső hangunkra, de ehhez először nyugalmat kell elérnünk, le kell állítanunk belső monológunkat. 

A kommunikációtól való félelem összezsugorítja a torokcsakrát, és gyakran fizikai kényelmetlenségeket hoz létre azon a területen. A kommunikációval kapcsolatos rögeszmék gyakran túlingerlik a torokcsakrát, és ennek következtében kiegyensúlyozatlanná és arányaiban túl naggyá válik. 

A torokcsakra problémái gyakran abból adódnak, hogy olyan érzelmeket nyomunk el magunkban, melyek kiabálásra, zokogásra, sírásra vagy dühöngésre ösztönöznének minket. Az elnyomott érzések elzárják a torokcsakra energiaáramlását. 

A torokcsakra zavaraira visszavezethető néhány betegség, probléma: 

- Asztma: Az asztmás betegek gyakran gondolják, hogy nincs elég terük az önkifejezésre, vagy nem értik meg őket. Az asztmarohamokkal felhívják magukra a figyelmet és így próbálnak meg kommunikálni környezetükkel.
- Bronchitis: Dohányosoknál gyakori. Sokan azért dohányoznak, hogy elnyomják a beszédet. Másik lehetséges ok, hogy az illető ki akarja mondani a véleményét de nem meri, ezért köhögésbe menekül.
- Fülproblémák: Szinte mindig arra utalnak, hogy nem hallgatunk sem belső, sem mások véleményére. A fül a hallás és az egyensúly szerve.
- Megfázás: A köhögéssel és náthával együtt járó megfázás arra utal, hogy az illető kiürült, túl sokat adott magából. A megfázás nyugalomra kényszerít, ezért használjuk ki ezt a betegséget arra, hogy kipihenjük magunkat, és semmit se csináljunk.
- Nyelvproblémák: Azok, akik gyakran harapnak a nyelvükbe, vagy más módon sértik meg, sokszor túl szégyenlősek, vagy gyávák bizonyos dolgokról beszélni. A torokcsakra tanulási feladta, az őszinte és nyílt kommunikáció, nekik még nehezen megy.
- Pajzsmirigyproblémák: Az alulműködés a változásokkal szembeni lustaságunkat, ellenállásunkat jelzi. A túlműködés arra utal, hogy egyszerre akarunk túl sok mindent tenni, és nem tudjuk kiválasztani a valóban megfelelő kifejezési módot.
- Rekedtség: A beteg elveszti a hangját, mivel valamit nem tud kifejezni. Ilyenkor a belső hangra kell hallgatnia. A rekedtség arra utal, hogy a torokcsakrán keresztül túl sok energiát adtunk le, és keveset hallgattunk. 

Általános tanácsok a torokcsakra harmonizálásához: 
Énekelj, olvass hangosan és mesélj másoknak 
Fejezd ki érzéseidet 
Vezess naplót 
Hordj gyakran világoskék ruhát, vagy aludj ilyen színű ágyneműben 


Ha túl aktív a torokcsakra: 
Hallgass, és esetleg böjtölj 
Tanulj meg meghallgatni másokat 

Ha túl passzív a torokcsakra: 
Írj levelet azoknak, akiknek valamit elszeretnél mondani, 
és azoknak, akiknek a véleményével nem értesz egyet. 
(Ezeket a leveleket, nem kell elküldened, hanem rituálisan elégetheted) 

Pozitív megerősítés: 
Hitelesen fejezem ki magam. Őszintén fejezem ki magam.